(Pre)registracija novog nacionalnog internet domena Srbije

11дец07

httpwww.jpgInternet-oznaka Srbije – skraćenica RS, trebalo bi da tokom januara i praktično zaživi na Internetu. Naime, Registar nacionalnog Internet domena Srbije tada će započeti registraciju novih i preregistraciju postojećih internet adresa koje su do sada nosile oznaku YU.

Pri tome, adrese od višeg značaja – poput onih koje koriste država i institucije od javnog značaja, automatski su rezervisane. Isto važi i za ostale postojeće veb adrese, a njihovi vlasnici imaće rok od šest meseci za podnošenje zahteva za preregistraciju na domen rs.

Definitivno gašenje, odnosno brisanje domena .yu, koji je velika Jugoslavija dobila 1989. godine, uslediće nakon 30. septembra 2009. godine. U međuvremenu, preregistraciju starih i registraciju novih adresa obavljaće ovlašćeni registri. Dozvole za taj posao, u prvom krugu su dobile 24 domaće firme koje trenutno obavljaju predrezervaciju adresa sa oznakom RS.

Registar nacionalnog internet domena Srbije naplaćivaće i registraciju novih i preregistraciju postojećih adresa. Po velikoprodajnim cenama koje dobijaju ovlašteni registri, bez poreza, domen .rs staje 1.500 dinara, co, org i edu po 500 dinara, a nova oznaka in, za individualne korisnike, 300 dinara – kaže Slobodan Marković, član Upravnog odbora Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Prema njegovim rečima, vlasnici internet adresa ne moraju obavezno da snose troškove registracije i preregistracije. Te dažbine, u zavisnosti od ponude, može da preuzme internet provajder ili onaj na čijem serveru je udomljen sajt.

Sada je registrovano oko 40.000 internet adresa sa .yu domenom. Od tog broja je oko polovina aktivno ali, uz pretpostavku da će mnogi uz preregistraciju istovremeno registrovati i nove adrese, može se očekivati da narednu godinu završimo sa 30.000 do 40.000 hiljada rs sajtova – objašnjava Marković.

Procedura prevođenja sa yu na rs, predviđa da svaki građanin Srbije za lične potrebe može registrovati jedan ili više in.rs i .rs domena. I pravna lica registrovana u našoj zemlji mogu da registruju domene sa oznakama .rs (pravna lica), org.rs (organizacije koje nisu privredni subjekti) edu.rs (obrazovanje) i co.rs (privredna delatnost).

Strani državljani takođe mogu da registruju .rs domene, ali u tom slučaju administrativni kontakt mora biti naš državljanin ili pravno lice registrovano u Srbiji. Isto važi i za inostrana pravna lica u slučaju domena co, org, edu i .rs. Tada je neophodan i dokaz koji će potvrditi uslove za traženi domen.

izvor: Politika



No Responses Yet to “(Pre)registracija novog nacionalnog internet domena Srbije”

  1. Оставите коментар

Постави коментар