Proteinske memorije?

03окт07

ferritin_conan.jpgIstraživači sa Instituta Nara (Nara Institute of Science and Technology) uspeli su da razviju biotehnološki proces koji bi omogućio stvaranje ultratankih računarskih memorija. Proces koristi protein feritin koji se inače nalazi u manje-više svim sisarima na Zemlji, a koji u sebi sadrži depozite molekularnog gvoždja, odakle mu i ime.

Ideja je da se sferna struktura proteina nanosi na isključivo tanke slojeve supstrata, a da se zatim ultraljubičastim zračenjem uništi sav protein, a ostavi samo gvoždje iz njega koje je onda moguće koristiti za skladištenje podataka njegovim magnetiziranjem i demagnetiziranjem.

Prednost ovakvoga načina izrade memorija je što se u procesu izrade čipovi ne bi morali da se zagrevaju na vrlo visokim temperaturama kako je to sada slučaj (preko 1.000 stepeni celzijevih) niti bi se kao supstrat morao da se koristi relativno debeli sloj sicilijuma, koji je tu samo iz razloga jer ima dovoljno veliki termički kapacitet.

Kako se za proizvodnju memorija baziranih na feritinu ne koristi nikakvo zagrejavanje, supstrat može biti ultranaki stakleni ili plastični film čime bi se ukupna debljina memorijskog čipa mogla da smanji na samo jedan mikron.

Ovo bi omogućilo ugradnju ovakvih memorija direktno na stakla naočala i u odeću sa ogromnim drugim potencijalnim područjima primene.

Više detalja možete naći na stranicama Pink Tentacle ovde.



No Responses Yet to “Proteinske memorije?”

  1. Оставите коментар

Постави коментар