Tennori On: muzički elektro-virtuoz

21јан09

Tenori-On je jedinstven elektronski muzički instrument koji su osmislili japanski umetnici Toshio Iwai i Yu Nishibori, a proizvela je Yamaha.

Veoma je jednostavan za upotrebu, a njegova najveća prednost je intuitivnost: njime se mogu igrati i stvarati muziku, kako profesionalni muzičari, tako i oni koji nemaju prevelikog muzičkog znanja i iskustva. Tenori-On inspiriše stvaralačku kreativnost kroz interaktivnu igru dodira, zvukova i dinamičkih vizuelnih oblika. Ovaj neobični instrument omogućava da, na zabavan način, iskomponujete muzičku numeru za svega dvadesetak minuta.

Tenori-On je četvrtastog oblika i sastoji se od dvostranog panela na kome se nalazi 256 svetlećih LED polja, osetljivih na dodir, raspoređenih u po 16 redova i kolona. Pri dodiru na jedan ili više LED „tastera“ istovremeno se aktivira jeda ili više zvukova, kao i dinamički vizuelni efekat. Osim prednjeg, uređaj ima i pozadinski panel koji služi za emitovanje svetlosnih efekata koje će gledati publika tokom živog izvođenja.

Jednim dodirom na svaki „taster“ ili povlačenjem linije po displeju (tzv. „crtanje“) stvorićete zvuk ili niz zvukova. Sve linije i oblike koje ste nacrtali uređaj prevodi u zvuk i pamti, a svoju kompoziciju možete, dodajući nove linije i oblike, da razradite koliko želite. Ovo nije jedini način na koji možete kreirati muziku. Tenori-On nudi 6 načina upotrebe, a svaki od njih pruža različit način kreiranja zvuka i vizuelnih efekata. Upotreba modova je detaljno opisana na Yamahinom sajtu, gde možete videti i video demonstracije.

Da li je došlo vreme za ovakve muzičke instrumente? Činjenica da su muzičari poput Kraftwerka, Jimija O’Rourkea, Nathana Michela ili Atom Hearta prihvatili ovaj uređaj, jasno daje do znanja da je 21. vek tek početak ere digitalnih muzičkih instrumenata.

autor: Tijana Todorović

Advertisements


No Responses Yet to “Tennori On: muzički elektro-virtuoz”

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s


%d bloggers like this: