Stigao novi Internet browser: Google Chrome – 20 puta brži od Explorera

12сеп08

Google Chrome ima nekoliko prednosti pred konkurencijom iako je još u ranoj razvojnoj fazi (beta 0.2). Krajnje jednostavno, asketsko okruženje garantuje maksimalnu jednostavnost upotrebe; možda vam prva reakcija bude “a gde je ovde ova i ona funkcija”, ali ubrzo ćete otkriti da se većina njih nalazi tačno tamo gde ih očekujete, te da ne nedostaje ništa bitno.

Puno brži od ostalih
Za razliku od svih ostalih web pretraživanja, Chrome nema jedan prozorčić u koji upisujete adresu (ako je znate) i drugi za pretragu (ako ne znate adresu), već samo jedan prozor u koji upisujete jedno ili drugo, a browser sam – u većini slučajeva tačno – pronalazi ono što želite. No, najveća mu je vrlina – brzina. Googleov browser pokreće se munjevitom brzinom (a još brže zatvara) i znatno brže prikazuje obične internet stranice.

Složenije internet stranice, koje se koriste tehnologijom JavaScript (a to su gotovo sve web usluge, od web mail-a do YouTubea i Facebooka), Chrome može prikazati tri do pet puta brže od Firefoxa ili čak deset do dvadeset puta brže od Internet Explorera, browsera sa kojim se služi gotovo tri četvrtine svih korisnika interneta.

To i nije tako čudno ako se uzme u obzir da je Google dve godine u tajnosti radio na projektu Chrome, a pokupio je delove programskog koda od dva popularna internet browsera: Firefoxa i Safarija.
– Pozajmili smo dobre ideje od drugih – bez ustezanja priznaje Google-ov podpredsednik Sindar Pichai. Google na to ima pravo jer su oba browsera (a i Chrome) “open source”, što znači da drugi programeri mogu slobodno da ih prepravljaju i menjaju.

Surfovanje bez history beleški
Chrome ima takozvani „porn mode“. U pitanju je mogućnosti pregleda weba bez zapisivanja podataka o posećenim stranicama u history, koju aktivirate jednim klikom u padajućem meniju blanko listića koji se nalazi u gornjem desnom uglu.

Office na internetu
Uza sve nabrojano, Chrome ima još nekoliko osobina koje ga čine “totalno drukčijim od drugih”. Jedna od njih je Google Gears, tehnologija koja briše razliku između internet usluga i softvera instaliranog na lični računar

Na primer, uz pomoć te tehnologije lakše se koristi Google Docs, paket kancelarisjkih aplikacija koji se nalazi na internetu, a ipak nudi slične mogućnosti kao Microsoft Office.

U doba kada se softver sve ređe kupuje u prodavnicama i instalira na računar, a sve češće se nudi kao internet usluga, postaje nevažno da li upotrebljavate Windowse, Linux ili nešto treće. Većina analitičara smatra da ćemo u budućnosti ne samo koristiti softver koji se nalazi na internetu, već ćemo na njemu čuvati i naša dokumenta.

Ostvari li se takav scenario, internet browser (Chrome) postaće važniji od operativnog sistema (Windows). Google Chrome možete besplatno preuzeti ovde.

izvor: / Autor: Hrvoje Šarić

Advertisements


One Response to “Stigao novi Internet browser: Google Chrome – 20 puta brži od Explorera”


  1. 1 Novi Firefox ponudiće mogućnost surfa bez history zapisa « G E DZ E T I

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s


%d bloggers like this: