Odeća koja će nas učiniti providnim

16авг08

Prema članku u časopisu Nature, istraživačima je ovoga puta stvarno uspelo da naprave materijal koji prelama svetlost i druga elektromagnetska zračenja na takav način da je praktično nevidljiv za posmatrača.

Teoretski je već duže vreme poznato kakve bi karakteristike trebalo da ima „nevidljivi“ materijal, ali je do sada bilo nemoguće ili nepraktično koristiti bilo šta od postojećih materijala ili rešenja.

Izgleda da su problem rešili istraživači sa Sveučilišta Berkeley koji su stvorili tzv. metamaterijal s negativnim reflektujućim indeksom, a koji može da se proizvodi.

Metamaterijal je ime za veštački stvorene materijale koje ne možemo naći u prirodi, a koji imaju posebne osobine kao što je spomenuti negativni reflektujući indeks svetlosti. Do sada je istraživačima uspevalo da naprave samo tanke, dvodimenzionalne metamaterijale s negativnim reflektivnim indeksom koji nisu bili od praktične koristi.

Istraživačima Jasonu Valentineu, Xiang Zhangu i njihovim kolegama sa Sveučilišta po prvi je put uspelo da naprave slojeviti metamaterijal mrežaste strukture koji i dalje zadržava negativni reflektujući indeks.

Za sada nema nikakvih informacija o ceni i složenosti izrade takvog materijala ali u ovom momentu sama vest je, priznaćete, fascinantna.

Advertisements


No Responses Yet to “Odeća koja će nas učiniti providnim”

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s


%d bloggers like this: