Nano-pilula

07авг08

Sigurno se pitate šta je ovo?

To je najnoviji nanorobot. Čedo istraživača laboratorije za nanorobotiku Sveučilišta Carnegie-Mellon napravili su minijaturnog medicinskog robota veličine tablete koji se gutanjem unosi u organizam i ne može da vam naudi, već mu je svrha da spašava živote. Ovaj nanorobot nalik tableti u kapsuli može da se kreće unutar vašeg organizma, a sa njim se spolja daljinski upravlja. Uređaj čak ima i malene „ruke“ sa organskim lepkom koji mu omogućava da se uhvati za zidove unutrašnjih organa bez obzira koliko su klizavi.

Jednom kada se nađe u telu pilula-robot može da šalje slike unutrašnjosti, ispušta lekove na tačno određenim mestima ili pravi biopsiju problematičnog tkiva. Čak je uz pomoć malenog lasera u stanju da sanira rane i žile koje krvare. Osim što može da se kreće napred uređaj je moguće daljinski zaustaviti i pokrenuti unazad da se vrati na ona mesta koja treba dodatno pregledati.

Već sada se govori da se radi o revolucionarnom dijagnostičkom alatu za pregled creva koji bi mogao sasvim da promeni dijagnostiku i način lečenja raznih bolesti.

Advertisements


No Responses Yet to “Nano-pilula”

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s


%d bloggers like this: