Cuil – Novi pretraživač Interneta

31јул08

Otkako je Google zauzeo tron najboljeg pretraživača weba, mnogi pokušavaju da ga dostignu. Najnoviji pretendent je Cuil.

Najnoviji Internet pretraživač Cuil započeo je sa radom pre 3 dana, a osnovala ga je ekipa bivših radnika Google-a.

Iako je istoimena kompanija osnovana tek krajem 2006. godine sa 33 miliona dolara početnog kapitala, njeni tvorci već ciljaju na sam vrh kao konkurencija svemoćnom Google-u. Iz kompanije tvrde kako je njihov engine već indeksirao preko 120 milijardi stranica, a pre indeksiranja svake stranice algoritam 12 puta prolazi kroz tekst u potrazi za ključnim rečima.

Cuil koristi poptuno drugačiju tehnologiju indeksiranja web sajtova tako da može da razume sadržaj svake stranice, a rezultati se prikazuju drugačije – u formi nalik novinskoj stranici. Engine je navodno brži od Googleovog i barata s puno većim komadom Interneta, dok se samo indeksiranje oslanja na analiziranju teksta stranice, a ne samo na linkove. Pretrage je moguće grupisati prema različitim kriterijumima, a zanimljivo je da tražilica (pošto je orjentisana na sadržaj, a ne na broj klikova) ne beleži nikakve korisničke podatke ili zapise posećenih stranica određenog korisnika.

Cuil trenutno u indeksu ima preko 120 milijardi web stranica što je, prema rečima Pattersonove, bar tri puta više od Googla. I pored velikih nada kreatora novog pretraživača da će uspeti da bude značajan konkurent na tržištu, analitičari nisu optimisti i smatraju da će Cuil morati snažno da se bori da bi opstao na tržištu.

Advertisements


One Response to “Cuil – Novi pretraživač Interneta”

  1. 1 srboljub

    zeleo bi da skinem ovaj pretrazivac,da li se on placa?


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s


%d bloggers like this: