Komentar Mobilne telefonije Srbije povodom lančanih SMS poruka

21јун08

Ovo ne sme da ostane ne primećeno.

Da li se sećate onih, takozvanih, lančanih mailova čiji sadržaj, otprilike, ovako glasi: Tvoja sreća je u tvojim rukama. Ako pošalješ ovaj mail na 10 adresa život će se ti za 20 dana iz korena promeniti. U ovo se uverio Majk Dzekson 20 dana nakon slanja maila kada ga je posetila Monica Beluchi odevena samo u mrežaste čarape…

Mislim da nema čoveka koji spam u vidu lančanog mail-a nije dobio bar jednom u životu! Što je najgore, ovakvi mailovi uglavnom nam stižu od poznatih osoba.
Reakcija na takav mail uglavnom bude primerena akciji: klik na delete ili slanje prigodne slike nasilja kao upozorenje pošiljaocu, ako mu padne na pamet da ponovo pošalje samo još jedan mail slične sadržine.

Medjutim, sada se po prvi put pojavio lančani sms. Na opšte iznenadjenje jedan od vodećih domaćih mobilnih operatera je burno odreagovao na ovaj vid spama.

Komentar Mobilne telefonije Srbije povodom lančanih SMS poruka

Mobilna telefonija Srbije apeluje na svoje korisnike da se uzdrže od prosleđivanja prijateljima i poznanicima poruke sledeće i slične sadržine: „Pošalji ovo na 10 brojeva i dobićes 1000 dinara kredita i 100 besplatnih poruka! Mt:s i Telenor, povod 81. Godisnjica JAT-a. Tačno je, šalji!“ jer ovakva promotivna kampanja ne postoji u mt:s mreži!

Molimo korisnike 064 i 065 mreže da odbiju dalje učešće u ovom lančanom slanju poruka sa ciljem da se spreči dalje širenje dezinformacija, kao i kako se ne bi izlagali dodatnim troškovima naplate poslatih SMS-ova.

Napominjemo da SMS poruke kojima Mobilna telefonija Srbije obaveštava korisnike o pogodnostima za određeni profil imaju jasno naznačenog pošiljaoca – „mtsINFO“ i njima se precizno upućuju korisnici da više informacija mogu dobiti putem pozivanja mt:s korisničkog servisa na broj 064/789.

(izvor MTS izjave: Internet ogledalo)

Mobilni telefon danas ima svako. Možemo samo pretpostaviti koliko ih je ljudi pozvalo da pita gde je njihov kredit od 1000 dinara, pa je i razumljivo što je MTS odlučio da se obrati korisnicima u vidu javnog demanta.

Medjutim, jel se sećate vi SMS spama od Telekoma na 064 broj mobilnog telefona u kojem RIK poziva da se izadje na referendum?
Naravno da to nije bio ni prvi ni poslednji SMS spam od strane Telekoma.
Zasipa nas i dan danas kako stigne, a sada šalje apel da se korisnici suzdrže od spamovanja izmedju sebe…

A ko će da apeluje da se oni suzdrže?

Da ne bude zabune: potpuno se slažemo da treba stati na put prvoj pojavi, ali i drugoj.

Zato sada mi apelujemo na sve korisnike kada im stigne takav SMS od MTS-a da pozovu 789 korisničku službu (poziv je besplatan), i neka maksimalno smore i zatrpaju pozivima operatere. Terajte operatere da vam objasne sledeće stvari:

– Zbog čega Telekom uznemirava svoje korisnike slanjem neželjenih poruka

– Da li Telekom zna da je po Zakonu o oglašavanju zabranjeno slanje neželjenih poruka bilo kojim putem, što uključuje i SMS

– Odakle Telekomu pravo da brojeve telefona svojih korisnika ustupa ikome i da li to znači da će Telekom sutra dati bilo kome vaš broj telefona kako bi vam taj neko slao neželjene poruke

– Da li je Telekom čuo za Zakon o zaštiti privatnosti podataka

Na kraju insistirajte da dobijete ime i prezime odgovorne osobe protiv koje će biti podneta krivična prijava zbog uznemiravanja, izazivanja duševne patnje i boli, kršenja Zakona o zaštiti privatnih podataka i kršenja Zakona o oglašavanju.


Advertisements


No Responses Yet to “Komentar Mobilne telefonije Srbije povodom lančanih SMS poruka”

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s


%d bloggers like this: