Moguće spajanje fiksne i mobilne mreže

22апр08

ficseries3--bills3U poslednjih par godina, komunikacija putem mobilnog telefona se sve više pomera iz otvorenog prostora u zatvoreni, u stanove, kancelarije i dr,zbog čega su operateri stali pred novi izazov – da osmisle najbolje rešenje za mrežnu pokrivenost kako otvorenog, tako i zatvorenog prostora. I nije dugo prošlo sinula je nekom genijalna ideja: da se spoje mobilna i fiksna telefonija. Dve velike telekom kompanije, Britiš telekom (BT) i Telekom Italija (TI) dale su se u posao i već sada testiraju različite načine konvergencije dve grane telefonije, a jedno od inovativnih rešenja su femto bazne stanice.

Femto bazne stanice su tako napravljene da su pogodne za postavljanje unutar prostorija zbog svoje veličine i funkcionalnosti, povezivale bi se na ADSL priključke za fiksnu telefoniju, a bile bi u mogućnosti da pokriju signalom celu zgradu. Na taj način zgrada bi imala svojevrsnu mini baznu stanicu i štedela bi kapacitete većih baznih stanica koje pokrivaju to područje. Projekat je tek u razvoju i još uvek postoje neki od problema koje treba prevazići, a za sada su to smetnje, pozadinski šumovi, kao i kapacitet mini baznih stanica. Problemi će biti rešeni, a s obzirom da će femto bazne stanice omogućavati da, kada uđete u zatvorenu prostoriju, sa bilo kojim 3G telefonom (kasnije i sa 4G telefonom) koristite prednosti fiksne mreže, u korisnost ove ideje ne treba sumnjati.Drugim rečima to znači da bi mobilni telefoni uskoro mogli da koriste mobilnu mrežu na otvorenom, a fiksnu mrežu u zatvorenim prostorijama. Na taj način mobilni bi imao iste funkcije, ali bi troškovi telefoniranja bili manji.

Medjutim, tu je i velika prepreka za masovnu primenu ovog rešenja: mali broj proizvođača opreme pravi telefone koji imaju sve potrebne nadogradnje za povezivanje na Wi-Fi tehnologiju, a ti koji su dostupni zaviruju primetno dublje u dzep od klasičnih mobilnih telefona.

Advertisements


No Responses Yet to “Moguće spajanje fiksne i mobilne mreže”

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s


%d bloggers like this: