Mobilno parkiranje

22апр08

Nesrećni vlasnici automobila se svakog dana suočavaju sa problemom parkiranja u gradu. Traganje za mestom gde bismo smestili svog ljubimca-četvorotočkaša odavno se više ne meri minutima, zabrane su na svakom ćošku i svako doba dana je postalo ‘’špic’’. I kada nam pođe za rukom da nađemo parking na kome bi teoretski bilo prostora za dva auta, često je neki ‘’vešt’’ vozač stručno uspeo da zauzme oba mesta. Pod pretpostavkom da imate i sreće i para u redu za gradske garaže stajaćete manje od pola sata.

Ali, uskoro se može desiti da parkiranje bude lako kao telefoniranje. Američka kompanija CEO koja posluje u sklopu Spark Parking korporacije, izumela je jednostavan i veoma efikasan sistem za pronalaženje slobodnih parking mesta koji koristi bežične senzore, tehnologiju za mobilne telefone i GPS.

Suština ove tehnologije je zasnovana na bežičnim senzorima koji čine sastavni deo parking mesta. Oni jednostavno registruju da li je iznad njih uparkiran automobil ili ne. Kao prava mala armija ‘’parking asistenata’’, senzori šalju informacije ‘’slobodno’’ ili ‘’zauzeto’’ obližnjoj baznoj stanici koja je povezana sa Internetom. Baza podataka se dalje putem mreže upućuje do kancelarija parking servisa gde je kompjuterski softver obrađuje i organizuje u različite svrhe. Jedna od njih je već poznata ali modifikovana uplata parkinga pomoću mobilnog telefona. Umesto broja registracije šalje se šestocifreni broj parking mesta, a prilikom svakog sledećeg parkiranja servis prepoznaje vozača po telefonskom broju.

Za pronalaženje slobodnih mesta koristi se GPS na mobilnim telefonima. Putem njega se locira mesto automobila, a vozaču se prosleđuju informacije o parking mestima, lokaciji, cenama, raspoloživom vremenu za parkiranje i najvažnije, o broju slobodnih parking mesta!

Ovakav vid elektronskog praćenja, pored ažurnog pregleda i preciznog stanja na parkinzima, parking servisu omogućava i tačan uvid u potencijalne ‘’padobrance’’. Ukoliko se neko uparkira bez uplate, uprava je odmah obaveštena i na lice mesta šalje osobu zaduženu za ispostavljanje – kazne!

izvor: modli

Advertisements


No Responses Yet to “Mobilno parkiranje”

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s


%d bloggers like this: