U pripremi Internet nove generacije

09апр08

Internet koji poznajemo uskoro bi mogao da postane prošlost zahvaljujući pionirskom poduhvatu kompanije CERN iz Ženeve, koja je stvorila Internet nove generacije, kompjutersku mrežu Grid, koji će početi da radi ovog leta, prenosi britanski Tajms.

Naučnici, koji su pre 15 godina napravili revoluciju na Internetu stvorivši svetsku Internet mrežu, od 2003. rade na novoj tehnologiji koja će imati mogućnost prenosa podataka 10.000 puta veću od sadašnje bežične konekcije. Nova tehnologija omogućiće prenos holografskih slika, onlajn-igre za nekoliko hiljada igrača ili visokokvalitetnu video telefoniju po ceni lokalnog poziva.

Pored bržeg prenosa podataka, zahvaljujući novoj tehnologiji, takođe će moći da se očuva i jedan posto količine informacija na planeti, odnosno 15 miliona gigabajta podataka svake godine, što je bio jedan od velikih globalnih problema.

Grid će početi kada naučnici u CERNU budu dali zeleno svetlo, odnosno kada bude bio aktiviran LHC (Large Hadron Collider), novi akcelerator atomskih čestica, najveći i najsloženiji naučni instrument na svetu. Taj instrument, namenjen ispitivanjima iz oblasti atomske fizike, smešten je u 27 kilometara dugačak kružni tunel ispod francusko-švajcarske granice, blizu Ženeve.

Istraživači iz CERN-a veruju da sudaranjem dva protonska zraka brzinom od 99,9 odsto brzine svetlosti mogu da ponovo stvore uslove kakvi nisu postojali od Velikog praska, što će znatno povećati razumevanje univerzuma. Na izgradnji velikog akceleratora više od 10 godina radilo je 20.000 ljudi iz 137 država, a među njima 7.000 fizičara.

CERN (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja) najveći je svetski istraživački centar atomske fizike, osnovan 1954. kao prva međunarodna laboratorija te vrste.

Advertisements


One Response to “U pripremi Internet nove generacije”


  1. 1 Internet će ostati bez slobodnih adresa do 2010. « G E DZ E T I

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s


%d bloggers like this: