Slobodan softver na srpskom jeziku

07апр08

6a2b97Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo je nedavno u Privrednoj komori Srbije predstavilo projekat lokalizacije slobodnog softvera.

Zašto je ovo bitno? Već smo govorili o tome da je Poreska uprava Srbije najavila da će od 5. decembra 2007. početi kontrolu softvera kod poreskih obveznika, i da je za neovlašćeno korišćenje softvera propisana kazna do 3 miliona dinara za pravno lice. Postavlja se pitanje da li morate da platite legalan softver da bi ga koristili? Odgovor je: Ne morate. Legalan, siguran softver možete imati, a da ne morate platiti dinar za njega. Možete koristiti softvere otvorenog koda.

Da bi ljudima u Srbiji još više približili slobodan softver Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo je neke od osnovnih programa lokalizovalo tj. prevelo na srpski. Rezultat ovog projekta su domaće verzije svima potrebnih programa, besplatne za upotrebu i dostupne svima. U pitanju su operativni sistem Fedora 8, Open Office, Mozilla Firefox i Mozilla Thunderbird. Na ovaj način uprošćeno je korišćenje i olakšano snalaženje u svakodnevnom radu sa računarom svima onima koji uopšte ne znaju engleski. Pošto smo o tome već pisali na B92, ukoliko želite da saznate više o tome, nakon ovog uvoda preusmeravamo vas na B92/Tehnopolis gde se nalazi ceo članak o lokalizaciji softvera, čiji je autor, kao što smo već rekli, jedan od osnivača ovog bloga.

Advertisements


2 Responses to “Slobodan softver na srpskom jeziku”

  1. 1 punky26

    Neki o tome pišu, a neki se time bave…Šalim se, ali ovo nije nova vest…u toku je prevođenje zvanične Ubuntu knjige na srpski jezik ili što bi se reklo, da turimo pingvini šajkaču!

  2. 2 gedzeti

    Vest da je pomenuti projekat Ministarstva za telekomunikacije pokrenut i da se radi na tome nije nova. Ali ova vest i nije o tome, vec je sustina sadrzaja da je projekat zavrsen i kao takav dostupan za preuzimanje sirokim masama.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s


%d bloggers like this: