Uskoro uživo i na YouTube-u

14мар08

youtube_

Nekoliko meseci unazad se šuškalo kako YouTube ima nameru da dopuni svoj servis live streaming videom i postane živa pozornica. Sada su glasine potvrdjene. Google će na YouTube još ove godine uvesti emitovanje živih video-sadržaja.

YouTube je besplatni video-streaming servis koji dozvoljava korisnicima da pogledaju i dele video zapise koji su upload-ovani na servis od strane drugih korisnika. Ove godine YouTube će dopuniti svoju ponudu uvodjenjem opcije live video streaming. Suosnivač YouTube-a i šef tehnološkog odseka Steve Chen je izjavio da je to nešto što su u YouTube-u godinama planirali, ali nisu imali sredstava kako bi to najzad i realizovali. Sada, uz pomoć Google-a, live video sadržaji na YouTube-u mogu da se očekuju već krajem 2008. godine.

Streaming predstavlja tehniku prenosa podataka sa Interneta koja omogućava da se oni obrađuju kao kontinuiran neprekidan niz. Video i audio streaming je prenos video i audio materijala. Na video serveru se nalaze multimedijske datoteke (audio, video, animacije) koje se čuvaju na serveru u posebnom formatu. Streaming omogućuje da korisnikov player ili direktno uključeni dodatak mogu prikazivati sadržaj pre nego što je na računar preneta cela datoteka. Ovo znači da kada npr. uputite zahtev za nekim video sadržajem, umesto da ga prvo celog preuzmete (download-ujete) taj sadržaj počinje odmah da „teče“ ka vama. Njegov kontinuitet zavisi od kvaliteta vaše Internet veze. Ukoliko se podaci ne prihvataju dovoljno brzo, prikaz tih podataka neće biti kontinuiran, npr. video će se „smrzavati“.

Streaming medija može da se pokreće na korisnikov zahtev – On-demand Streaming ili da se odvija u stvarnom vremenu – Live Streaming.

On-demand Streaming je termin koji označava emitovanje unapred pripremljenog snimka na zahtev korisnika. Služi za emitovanje snimaka emisija koje su ranije emitovane, filmova, serija, koncerata, sportskih događaja itd.

Live Streaming je termin koji označava direktan prenos (npr. televizijskog, radio) signala, odnosno emitovanje posebno pripremljenog (enkodiranog) digitalnog live programa ili snimka putem Interneta ka krajnjem korisniku. To znači da možete u realnom vremenu, putem Interneta pratiti „živi“ program željene tv/radio stanice i ostalih live dogadjaja, (npr. domaći reality show Veliki Brat, gde putem Interneta možete 24 sata dnevno pratiti dešavanja u kući Velikog Brata).

Live Streaming nije nešto novo na Internetu. Osim što možete putem Interneta uživo da pratite televizijski ili radijski program, „webcam“ sajtovi kao Ustream, Mogulus, Justin.tv, BlogTV, Yahoo Live nude mogućnost direktnog emitovanja video prenosa „običnih“ korisnika Interneta, poistovećujući ih sa televizijskim prenosima uživo. Korak dalje koji omogućuju ovi servisi je interaktivno tele-novinarstva, tj. streaming vesti i novosti na Internetu sa mogućnošću interakcije gledalaca. Npr. gledalac intervjua ili reportaže koja „ide“ uživo može da razgovara (chat-uje) sa drugim gledaocima, da upućuje komentare i pitanja novinaru koji vodi intervju, koji tada može da postavlja ta pitanja osobi s kojom razgovara. Interaktivno tele-novinarstvo spaja koncepte online zajednice, prisutnosti u etru, televizijskih vesti i interaktivne televizije.

Emitovanje putem ovih servisa ne traži skupu opremu, niti veliko informatičko znanje, a za gledanje nije potrebna televizijska pretplata.

Iako ne uvodi ništa novo, Live Streaming je značajan potez za YouTube, jer uprkos njegovoj izrazitoj dominaciji na području servisiranja video sadržaja, servisi poput Ustreama i Justin.tv počeli su uzimati značajan udeo na tom području. U YouTube-u se nadaju kako će im tehnologija pružanja videa uživo pomoći da zadrže prednost.

izvor: B92/autor: ko-onivač gedzeta Tijana Todorovic

Advertisements


No Responses Yet to “Uskoro uživo i na YouTube-u”

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s


%d bloggers like this: