Bioničke oči

28јан08

slitlampViewReč je o sočivima s integrisanim metalnim konektorima – uređaj koji poseduje elektronski čip i diode koje emituju crvenu svetlost za displej. Naučnici su uspeli da mikroskopski sitnu tehnologiju smeste unutar fleksibilnog i biološki bezbednog kontaktnog sočiva s implementiranom elektronikom i svetlom. Sočiva su testirana na laboratorijskim zečevima koji su ih nosili 20 minuta, a neželjenih dejstava nije bilo.

Ideja je da korišćenje bioničkih očiju bude jednako jednostavno i neosetno kao i upotreba kontaktnih sočiva. Zato je kreiranje ovakvog sočiva predstavljalo veliki izazov za naučnike, a pored svega ostalog, moralo se voditi računa i o tome da materijali budu biološki bezbedni za ljudsko telo.

Tanki i fleksibilni materijali koji se upotrebljavaju u proizvodnji kontaktnih sočiva nezahvalni su za rad i veoma su delikatni. S druge strane, standardni elektronski čipovi nisu od prirodnih materijala. Pri tom, emituju povišenu temperaturu i toksične hemikalije. Iz tih razloga naučnici su kreirali čip sačinjen od nanometarski tankih metalnih vlakana s integrisanim svetlećim diodama na svakoj trećini milimetra. Cela ova „praškasta“ aparatura potom je smeštena na tanak sloj fleksibilne plastike. Oblik svake od ovih minijaturnih komponenata daje naznaku s čim je treba povezati zahvaljujući samouklapajućoj mikrotehnologiji. Kapilarna sila koja se nalazi i unutar stabljika biljaka zaslužna je za ovakvo spajanje.

„Terminatorove oči“ u realnom svetu biće upotrebljene u mnogo praktičnije svrhe nego što je „skeniranje“ neprijatelja. Bioničke oči mogu da pomognu ljudima s oštećenim vidom, mogu da posluže kao holografski panel za upravljanje vozilom, pa čak i za surfovanje po internetu. Ovakvo sočivo će pomoći vozačima i pilotima jer će im omogućiti ubrzani prikaz vozila na šoferšajbni. Kompanije koje se bave proizvodnjom video igara moći će da koriste ova sočiva kako bi igrače kompletno uvele u virtuelni svet bez restrikcije pokreta. Kada je reč o komunikaciji, ljudi će moći da pretražuju internet na svom ličnom, za ostale nevidljivom ekranu. Ovakvo sočivo ne može da popravi čovekov vid, ali se tehnologije slične ovoj mogu iskoristiti za unapređenje proizvodnje korektivnih kontaktnih sočiva.

Advertisements


No Responses Yet to “Bioničke oči”

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s


%d bloggers like this: