Wikipedia pretraživač – „Wikia Search“ od 7. januara

28дец07

WikiaSearchGoogle je najavio da pokreće svoju enciklopediju znanja, a Wikipedija odgovora svojim internet pretraživačem. Naime, osnivač Wikipedia-e Jimmy Wales je najavio da će ova kompanija od 7. januara pokrenuti open source projekat za pretragu, za koji se nada da bi mogao da predstavi izazov za Google i druge igrače na ovom polju.

Za šest godina Wikipedija je izrasla u jedan od najvećih internet fenomena, omogućujući korisnicima pristup najrazličitijim informacijama šarolikog kvaliteta i to sve – besplatno. Počevši sa samo tri članka na stranici, Wikipedija je izrasla u giganta koji sadrži članke dugačke do 8.2 metara, prevode na 253 jezika, tema koje obrađuju sadržaje od objašnjenja osnovnih pojmova do kvantne fizike. Medjutim, sa druge strane, postoje i zamerke na račun Wikipedije, koje se najviše odnose na, kako kažu, pristranost u pristupu, kao i sumnje u kvalitet informacija, koje vezuju za činjenične netačnosti.

Pokretač Wikipedije Jimmy Wales sada je odlučio da poboljša i proširi svoju porodicu Wiki. Kao što Google i Yahoo imaju mogućnost pretraživanja, tako i Wales namerava da pokrene svoj projekat pod nazivom – Wiki Search.

Wikia Search projekat je baziran na osnovnim tehnologijama kada su pretrage u pitanju, uključujući aplikaciju za pretragu, algoritam pretrage i Web crawler i bitno će se razlikovati od Googla i Yahoo-a.

Projekat će omogućiti tehnološkim entuzijastima da pomognu filtriranje sajtova i rangiranje rezultata pretrage koristeći model zajednice koji je već primenjen kod Wikipedije. Ideja je korisnicima ponuditi mehanizam pretrage koji je transparentniji u odnosu na već prisutne pretraživače. Kroz svu tu otvorenost se očekuje i da će sama usluga evoluirati kroz vreme i postati još boljom, pa na kraju možda postane i pravi konkurent trenutnim pretraživačima.

Mišljenja o Wikia Search se razlikuju, od onih koji kažu da neće moći da se nosi sa kvalitetom sadržaja na Google-u, do onih koji kažu da matematičke formule pretraživanja Google-a ne donose uvek najbolje rezultate.

Za razliku od Wikipedije, Wikia Search će biti profitna organizacija, osnovana od strane Wikia Inc. Jimmyja Walesa i Amazon.com-a.

Više o argumentima za i protiv Wikie Search možete naći na stranici Timesonline ovde.

Advertisements


No Responses Yet to “Wikipedia pretraživač – „Wikia Search“ od 7. januara”

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s


%d bloggers like this: