Laptop u viktorijanskom stilu

14дец07

Veliki broj proizvoda vas privlači, kako naprednim funkcijama tako i inovativnim izgledom, da ih pazarite. Pred sve jačim konfiguracijama i sve idealnijim formama, ni oni sa najistančanijim željama ne mogu ostati ravnodušni. Evo jedne kontre futurizmu, ali nikako manje vredne. Čak, naprotiv.

Zastanete pogledom par sekundi i upitate sebe da li je to zaišta ono što mislite. Prva reakcija je da je to drvena kutija visokog sjaja, koja pomalo podseća na muzičke kutije. Unutar kutije se nalazi Hewlett-Packardov laptop Stempunked ZT 1000 sa dva operativna sistema: Windows XP i Ubuntu Linux.

Mašinu pokreće 1,9 Ghz Pentium 4-M procesor, 512 RAM-a, ATI Mobility Radeon 17500 grafička kartica sa 32 megabajta VRAM, hard disk kapaciteta 40 gigabajta, CD-RW/DVD combo drajv. Ekran je dijagonale od 15 inča.

Laptop je prepun rustučnih detalja, pre svega zlatnim mehanizmom časovnika sa bezbroj zupčanika, kojeg prekriva staklo. Oznake na tastaturi i slova su ugravirane u mesingane podloge – autentični antički izgled. Podloga je kožna, a ram boje zlata, takođe mesingani, zatvara pravougaonu formu. Tu je i Wirelles network karica, koja će vam omogućiti bežničnu koneciju i korišćenje Interneta kada za to postoje uslovi.

Okretanjem pravog satnog ključa, laptop će se upaliti, dok se DVD-ROM otvara uz pomoć malog dugmeta sa bočne strane. F-rupa, detalj koji je izveden sa muzičkih instrumenata, predstavlja stilizovani duborez u funkciji zvučnika, a sam otvor je prekriven originalnim crnim platnom. Tri bela kamenčića, koja zaista sijaju, imaju svoju funkciju i ne služe samo u dekorativne svrhe.

Dodat je i držač olovke (pera) koji se nalazi sa standardnom D-Link WiFi karticom. Sam autor navodi kao dodatne ideje mogućnost izrade male drvene olovke kao dodatak uz Touch Pad.

Steampunked ZT 1000 Laptop zaista predstavlja delo za ljubitelje rustičnih, detaljnih i precizno izrađenih elemenata u tehnologiji, kojih zaista nema mnogo ove vrste. Primetan je i uviđaj tendencije da upotrebom prirodnih materijala izbegnemo hladnoću koju tehnogolija ponekad donosi.

Izvor: B92/pripremila: Jelena Smiljanić

Advertisements


2 Responses to “Laptop u viktorijanskom stilu”

  1. 1 iskraart

    wow!

  2. Oво је доста неуспео покушај да се ископира стил Ампир (рус.) или Empirial (енг.) неголи на викторијански стил…


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s


%d bloggers like this: