Projekcija iz ruke

30нов07


Još na hanoverskom sajmu CeBIT 2005, pored mnogih novih modela mobilnih telefona i različitih drugih uređaja potrošačke elektronike, pažnju posetilaca privukla je neobična kombinacija kompanije Siemens – mobilni telefon sa projektorom. Kada zapazimo godinu održavanja sajma nameće se zaključak da mobilni telefon sa projektorom i nije sveža ideja… Šta je u stvari Siemens realizovao i zašto je koncept mobilnog telefona sa projektorom, koji ćemo vam predstaviti, zanimljiviji od Siemensovog?

Na CEBIT-u 2005. Siemens je predstavio demo-model svog budućeg proizvoda. Na prvi pogled, aparat je izgledao kao običan mobilni telefon. Medjutim, kada se isti stavi na kućište, dobija još jednu funkciju: projektovanje. Naime, na kućištu je postojao držač koji se mogao obrtati, a koji je sadržao deo za projektovanje.

Dakle, nema reči o ugradjenom projektoru u sam mobilni telefon. Zato vam predstavljamo način na koji je to rešio Stefano Casanova.

Telefon je smisljen kao uređaj sastavljen od pomičnog panoa koji se jednim pokretom odvaja od komandnog dela, gde očigledno ne postoji elektronski displej koji se može pokvariti, već je u pitanju obična površina za projektovanje.

Pokretni pano-ekran se zatim rotacijom postavlja u uspravan položaj pod odredjenim uglom, što stvara izraženiji osećaj elegancije u korišćenju uredjaja. Upravo ovaj pokret predstavlja to jednostavno rešenje do kojeg niko ranije nije došao.

Naime, kada podignete pano pojavljuje se prazan prostor izmedju “ekrana” i komandnog dela. U gornjoj stranici komandnog dela postoji ugrađen projektor, prethodno zaštićen pomičnim panoom. U pitanju je integrisani projektor, zasnovan na LCD tehnologiji.

Pokretni pano je nešto tanji od donjeg dela, a ideja je sasvim jednostavna: prilikom podizanja panoa, uključuje se projektor koji sve vreme emituje sliku na površinu panoa koji dobija funkciju ekrana mobilnog telefona. Kada se “ekran” otvori do kraja tj. postavi u horizontalni položaj, slika se projektuje dalje (na primer: na površinu zida, ispred koga stojite sa svojim telefonom).

Pitanje je da li je moguće realizovati ovakvu ideju, odnosno, da li je ovoliko mali projektor zaista moguće napraviti?

Odgovor je – moguće je i već je napravljen.

Dosadašnji problem u minijaturizaciji projektora je bio sistem ogledala za projekciju slike, koji je bio prevelik i presložen, a time i preskup za komercijalnu upotrebu.

Taj problem uspeo je da reši istraživački tim sa Fraunhofer instituta u Nemačkoj koristeći, u ovom slučaju, samo jedno ogledalo, koje se može rotirati oko dve ose.

Druga stvar koja uslovljava veličinu projektora jeste osvetljenje koje je, umesto lampom, institut rešio upotrebom minijaturnih laserskih dioda.

Sledeće pitanje koje se nameće je izdržljivost baterije. Kome treba telefon-projektor kod koga će baterija “držati” čitavih 10 minuta?

Ali, odgovor na ovo pitanje već je dala kompanija Texas Instruments, koja je na CTIA Wireless 2007 Show-u, predstavila najmanji projektor ugradjen u kompaktno kućište mobilnog telefona. Pico projektor je opremljen sa tri lasera za projekciju slike, DLP tehnologijom, kao i napajanjem. Iz kompanije tvrde da uređaj prikazuje slike DVD kvaliteta, a da pri tome troši vrlo malo energije.

U masovnu upotrebu telefon-projektora ne treba sumnjati. Projekcija sadrzaja iz laptopa preko telefona, kao i samostalna projekcija naći će praktičnu primenu, kako kod poslovnih, tako i kod svih ostalih korisnika, a pošto je mini projektor već tu, realizacija koncepta koji smo vam predstavili je apsolutno moguća, te je samo pitanje vremena kada će se ovakav ili sličan uređaj pojaviti na tržištu.

Preuzeto sa B92/ autor: Tijana Todorović, jedan od osnivača gedzeti.wordpress.com

Advertisements


No Responses Yet to “Projekcija iz ruke”

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s


%d bloggers like this: