Ljudska koža kao prenosnik električnog signala?

05окт07

naukaFEvo nečeg zapanjujućeg!

Iako ideja o prenosu signala putem kože i nije novina (IBM je nešto slično patentirao 1996.), sadašnje rešenje do koga su došli japanski naučnici iz NTT-a je prvo praktično primjenjivo.

Tehnologija se zove RedTacton, a kada bude implementirana, omogućiće uređajima koji je koriste, kao što su mobilini telefoni, mp3 playeri, slušalice, i bilo šta drugo, da preko kože razmjenjuju informacije.

Osim što je prva primenljiva tehnologija, Red Tacton ima I visoku propusnost od čak 2 Mbita/s.

RedTacton omogućava komunikaciju i kroz odeću i do udaljenosti od 20 cm od površine kože, pa kao primer njegovog korišćenja japanski naučnici daju za primer mogućnost prenosa slika s digitalnog fotoaparata na PC samim dodirivanjem računara dok nam kamera visi oko vrata.

Ova tehnologija ne zahteva nikakve odašiljače koji bi bili u direktnoj vezi s kožom, već odašiljači mogu biti ugrađeni u zatvorene uređaje ili ih možemo jednostavno držati u džepu.

RedTacton ne unosi nikakvu električnu struju u telo već koristi postojeće izrazito slabo električno polje koje naše telo stvara i to kao noseći signal na kome se modulira signal podataka.

Prijem podataka je nešto složeniji jer je ovo elektromagnetsko polje izuzetno male snage pa se zbog toga koristi fotonika električnog polja. Ova tehnika koristi laserski zrak koji prolazi kroz opto-elektronski kristal, a koji, zavisno od snage elektromagnetskog polja, različito reflektuje svetlo lasera. Ove promene u refleksiji se mere i pretvaraju u električne signale koji predstavljaju podatke koji se primaju.

redtacton

Ova tehnologija bi,najverovatnije, bila korak dalje u bežičnom prenosu podataka, odnosno naslednik Bluetooth-a, ne možda po brzini prenosa podaka, ali zasigurno popularna tehnologija zbog samog načina na koji se podaci prenose (preko vaše kože), kao i iz razloga veće sigurnosti podataka, koju pruža ova tehnologija.

Advertisements


No Responses Yet to “Ljudska koža kao prenosnik električnog signala?”

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s


%d bloggers like this: