Klik na pogled!

16сеп07

Istraživači sa univerziteta Stanford u Kaliforniji rade na alternativi koja će, ako za to bude komercijalnog interesa, zameniti još uvek nezamenjivog „pacova.“

Naime, pomoću softvera koji prati putanju oka moguće je samim pogledom kliknuti na željene linkove, obeležiti tekst, i šetati se željenom tekst ili internet stranicom, tastaturom samo pogledom oka. Služeći se posebnim monitorom u koji je ugrađena kamera visoke definicije uz infracrvena svetla doktorant Manu Kumar je sa profesorom informatike Terijem Vinogradom razvio novi interfejs koji se, kako kažu, lako koristi.

„Ova tehnologija je prvo bila osmišljena da pomogne osobama s posebnim potrebama, a onda smo shvatili da bi mogla da bude od koristi i ljudima koji nemaju takvih problema“, objašnjava Kumar. Softver koji se na ovakvim monitorima koristi zove se EYEPOINT, a kamera registrujući određene pokrete oka daje nalog softveru šta da radi. Tako, recimo, ako vam je zapao za oko neki link, dovoljno je da pogledate u kameru i trepnete a link će se otvoriti.

U ispitivanju koje su Kumar i Vinograd sproveli na dvadeset studenata, većina ispitanika se izjasnila da im je lakše da se u radu služi sopstvenim očima nego mišem, iako je procenat greške bio veoma visok, čak dvadeset odsto, ali ipak, ispitanicima se ovakav način rada na računaru veoma dopao.

Kumar objašnjava ovoliko visoki procenat pogreški u radu sa novom metodom činjenicom da je ispitanicima ta metoda bila nepoznata i da nisu mogli da steknu dovoljno prakse.

S druge strane, navodi on, oko je po prirodi veoma nestabilno, dovoljno je da pogled skrene za milimetar i da željena operacija ne uspe. Ali, dvojica naučnika obećavaju da će se vrlo brzo pronaći efikasno rešenje za već uočene probleme, pa tako najavljuju nova ispitivanja.

Advertisements


No Responses Yet to “Klik na pogled!”

  1. Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s


%d bloggers like this: